Wees de druppel in de oceaan

Afgelopen week zag ik een klein berichtje voorbijkomen op de website van de NOS. Een klein, positief berichtje, temidden van al die nare berichten. Een positieve druppel in de oceaan van slecht nieuws. Een berichtje dat de wereld net een beetje mooier maakt. Zo’n berichtje verdient wat meer aandacht.

Het was een Amerikaanse student opgevallen dat er geen Aziaat te bekennen was op de foto’s van zijn lokale McDonald’s. Aziaten schijnen in de Amerikaanse media wat onzichtbaar. Deze Amerikaanse jongen vond het tijd voor verandering. Hij zag een lege plek aan één van de muren van deze McDonald’s en een idee was geboren. Hij plande een fotoshoot met zijn Aziatische vriend, maakte een poster van één van de foto’s en hing uiteindelijk, verkleed als medewerker, de poster op de lege plek.

Vul die lege plek

Nu hangt er in deze McDonald’s al geruime tijd een foto mét Aziaat. Deze Amerikaanse jongen zag een lege plek en vulde hem op. Hij constateerde niet alleen een feit, maar handelde ook. Hij maakte op deze manier duidelijk dat de wereld nog net een beetje leuker kan. Zelf zegt hij erover “Als ik zoiets kleins als dit doe, kan het misschien al een verschil maken.” Hij had het niet hoeven doen. Hij had het feit kunnen constateren en erover kunnen mopperen. Hij had een poging kunnen doen om het geconstateerde feit te melden bij de organisatie, in de hoop dat er iets zou veranderen. Maar hij deed het anders. Hij maakte op ludieke wijze in één klap duidelijk dat het anders kan.

Maak het verschil

Hij heeft gelijk. Hoe vaak constateren we dat het best een beetje beter zou kunnen, maar laten we ons tegenhouden door allerlei argumenten? ‘Ach, welk verschil kan ik nu maken? Het is toch maar een druppel op de gloeiende plaat. De wereld wordt er niet direct beter van als ík nu in actie kom. Dat verdwijnt toch in het grote niets.’ Als we dat met elkaar blijven denken wordt de wereld zeker niet positiever. Maar stel je voor dat we met elkaar een keer wél dat verschil maken? Dat we wél handelen? Dat we wél net de wereld een klein beetje mooier maken? En dat al die kleine beetjes leiden tot grote beetjes? Laat je niet tegenhouden door negativiteit, door alle andere berichten in de media waarin onze wereld een hopeloze planeet lijkt. Maak het verschil. Heel klein, in jouw omgeving. Het hoeft niet eens moeite te kosten. Je voedt jezelf en de ander dan met een beetje positiviteit. Moeder Theresa begreep het wel. “Wat ik doe is maar een druppel in de oceaan. Maar de oceaan is iets minder groot zonder deze druppel.” En zo is het. De oceaan is minder groot zonder deze druppel en daarnaast zet één druppel toch een beweging in het water in gang.

Wees de druppel in iemands oceaan

Als je niets doet, gebeurt er niets. Als je iets heel kleins doet, houden jij en die ander daar een positief gevoel aan over. Rondom het overlijden van onze dochter hadden wij het ook: mensen die de druppels in onze oceaan waren. Mensen die het water in beweging brachten, die op microniveau onze wereld net een beetje mooier maakten. Ik probeer morgen weer wat beter om me heen te kijken. Ik ga op zoek naar lege plekken op muren in mijn omgeving. Doe je mee?

Vanaf september 2018 komt er op zondagochtend een kleine nadenker online. Meer lezen? Kijk bij de Zondagse Knutsels!
Zelf teksten nodig? Kijk hier wat Arianne voor jou kan betekenen of neem contact op voor de mogelijkheden.

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.