Proud to be oud

Het is al heel wat jaren geleden dat mijn oom op veel te jonge leeftijd overleed. Hij was graag oud geworden. Ook al zou hij dan wat stijver en strammer worden, zou hij langzamer gaan lopen, zouden zijn rimpels toenemen en zou zijn langzaam kalende hoofd ietwat voorover buigen naar zijn schoenen; hij zou het allemaal accepteren. De andere gevolgen van het ouder worden waren namelijk veel belangrijker.
Hij zou zijn kinderen volwassen zien worden, hij zou hun huizen bewonderen, hun partners aan de tand voelen. Hij zou ze af en toe terechtwijzen, of vol vaderlijke liefde bijstaan, ook al waren ze inmiddels volwassen. Hij zou veel waardevolle tijd doorbrengen met zijn vrouw, genieten van het leven. Hij zou zijn kleinkinderen ontmoeten. Hij zou… Er was nog zoveel wat hij te doen had. Hij kreeg de kans niet. Zijn leven stopte bij 50 al.

Klagende ouderen

Na zijn overlijden was ik een tijdlang overgevoelig voor klagende ouderen.  ‘Nou, nou, het wordt er ook niet beter op hoor.’ ‘Vreselijk hè, dat ouder worden?’ ‘Jaja, oud worden willen we allemaal wel, maar oud zijn… Nee hoor, ik vind er niks aan. Geef mijn portie maar aan fikkie.’ Ik wilde al deze mensen vertellen dat ze geluk hadden. Dat zij een heleboel kansen kregen die mijn oom niet kreeg. Uiteraard was ik verblind door emoties. Deze mensen hadden ook een punt. Ik kon hun ouder wordende lichaam niet voelen en was niet bekend met hun tegenslagen.

Zo oud als Methusalem

In de afgelopen weken dacht ik hieraan terug. Ik zag een enthousiaste professor dr. Erik Scherder als een jonge hond zijn tanden in het onderwerp ouderdom zetten. In het programma ‘Het geheim van Methusalem‘ ging hij op zoek naar het antwoord op de vraag ‘Hoe worden we gelukkig oud?’ Wat is nu dat geheim van gelukkig oud worden? Hoe houd je de dagen zinvol? Kan oud worden ook leuk zijn? Je zou het niet verwachten, maar deze jeugdige, vrolijke professor, met het enthousiasme van een 18-jarige, telt zelf inmiddels 67 lentes.man met stok

Professor Scherder werd in zijn zoektocht geconfronteerd met mensen die het helemaal niet leuk vonden om oud te zijn. Mensen die het wel mooi vonden zo, die vonden dat ze genoeg geleefd hadden. Je zag het in zijn hele voorkomen: hij wilde deze mensen het liefst vastpakken en ze inprenten dat het wél leuk kan zijn, dat ouder worden iets moois kan zijn, ook al gaat het gepaard met het verval van ons lichaam. In professor Scherder zag ik een stukje van mezelf terug, in de jaren na het overlijden van mijn oom.

Proud to be oud

Gelukkig kwam professor Scherder ook hele positieve mensen tegen. De 106-jarige Noortje bleef me bij. Wat een fantastisch mens. Ze stond in haar kleine huiskamer, met haar rollator en haar stofzuiger, het snoer achter haar langs gekruld. Ik hield mijn hart vast en riep tegen haar dat ze voorzichtig moest doen, ze zou een heup breken. Direct realiseerde ik dat we dit misschien te snel doen: roepen dat iemand iets niet meer kan, niet meer mag, dat iemand voorzichtig moet zijn en op moet passen. Want Noortje met haar 106 jaar levenservaring stofzuigde wel mooi haar kamer. Noortje vermaakte zich prima, sterker nog, er zaten volgens haar te weinig uren in een dag. Een ontzettend positief mens: ‘Vooruitkijken moet je, niet te vaak achterom kijken.’ Noortje mag het zeggen. Ze maakte kennis met de jappenkampen en heeft inmiddels haar beide kinderen overleefd. Maar nog steeds vind ze iedere dag de moeite waard. En hup, daar stiefelde ze weer verder, haar rollator passerend. Ze kon nog wel een stukje zonder.

Gezond oud worden: zo doe je dat

Ik ben de dertig gepasseerd. Het verval is ingezet. Straks begin ook ik te mopperen. Over rimpels, hangend vel, blubberende kipfilets, een oestrogeenbuikje, stramme knieën en grijze haren. Ik heb goed naar de tips van professor Scherder geluisterd.

 1. Blijf actief en leef gezond
  Mopperend sleep ik mezelf morgen dus maar weer naar de sportschool.
 2. Daag je brein uit, leer jezelf steeds nieuwe dingen aan
  Goed bezig: een boek uitgeven, een bedrijf starten, camera uitproberen.
 3. Leef niet naar je leeftijd
  Tijd om weer eens als Jane aan een liaan door het klimbos te slingeren.
  Wie doet er mee?
 4. Blijf nuttig
  Gewoon stofzuigen dus, die huiskamer, ook als je 106 bent.
  Mmm… ik zoek wel een andere nuttige invulling.
 5. Heb tegenslag, dat stelt je brein voor uitdagingen
  Check. Ik denk dat ik 120 word.

Oud worden? Ja ik wil!

We kunnen er grapjes over maken. We kunnen mopperen. Ouderdom is niet in een richtlijn of protocol te vangen. Want naast de fitte en vitale ouderen zijn er ook de eenzame ouderen, de mensen die dementie krijgen en zij die een lichaam hebben dat echt niet meer mee doet. Maar deels hebben we zelf van het ouder worden een schrikbeeld gemaakt. We spuiten rimpels weg, bedekken onze grijze haren met verf, trekken oestrogeenbuiken strak en helpen zakkende borsten weer wat omhoog. Niets mis mee, zolang we maar wel accepteren dat ouder worden een normaal onderdeel van ons mensenleven is. Oud worden betekent dat je nog jaren meegaat, eventuele kinderen groot ziet worden, levenservaring bij kunt schrijven en wijsheid kunt delen.

Ik moet wel 80 worden. Er staat nog een rollatorrace gepland met mijn vriendin. En win ik niet? Dan ga ik gewoon 20 jaar oefenen. Net zo lang tot ik win. Zo worden we samen actief en lachend oud. En om ons brein fit te houden starten we dan een beweging, PROUD TO BE OUD. Wie sluit zich aan?

Op zondagochtend verschijnt er bij Taalknutsels een kleine nadenker online. Meer lezen? Kijk bij de Zondagse Knutsels! Zelf teksten nodig? Kijk hier wat Arianne voor jou kan betekenen of neem contact op voor de mogelijkheden.

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.