De verkoop van je boek: uitgeven in eigen beheer

Deel 8 van de serie Uitgeven in eigen beheer – 10 stappen. Jouw boek ligt bijna klaar om de verkoop in te gaan. Maar hoe weet de wereld van jouw boek? Voor we starten nog even de tien stappen die we in deze serie behandelen op een rij:

  1. De wens, de innesteling van een idee
  2. De start van een geheime reis
  3. Groeipijn
  4. Het boek krijgt vorm
  5. Op weg naar de geboorte
  6. Een veilig thuis
  7. Van manuscript naar boek
  8. De wereld voorbereiden op de komst
  9. De geboorte van een boek
  10. En nu: de wijde wereld in!

Vandaag behandelen we stap 8

De wereld voorbereiden op de komst

De geboorte van je boek is heel dichtbij. De tekst is af, voor zover het je lukt om er een definitieve punt achter te zetten. Het boek heeft een prachtige omslag gekregen, alle benodigde items zitten erop en eraan. Je hebt een drukker gevonden die straks een prachtig boek van de band laat rollen. Klaar, zou je zeggen! Maar nee, er is een wereld buiten die moet weten van jouw boek. Daarover vandaag meer.

Voorweeën

De geboorte van je boek is heel dichtbij. Je hebt inmiddels een proefdruk in huis. De eerste voorweeën kondigen zich aan. Je kunt er echt niet meer omheen. Nog heel even en dan mag je JOUW BOEK verwelkomen.  Hoe doe je dat? En ben je er eigenlijk wel klaar voor? Kun je dit wel? Een storm aan emoties raast door je heen. Je bent ontzettend gelukkig en trots dat je straks je eerste boek in handen hebt en tegelijk vind je het doodeng. Je moet nog een hoop laatste puntjes op de i zetten. Ga je alles op tijd afkrijgen?  Welkom in de tijd van voorweeën en nesteldrang. Wat je voelt is heel normaal.

Zorg voor een gespreid bedje

Bij de geboorte van je boek is het natuurlijk handig om jouw boek een gespreid bedje te geven. Hoe wil je jouw boek straks verkopen?  Een aantal tips wanneer je dit zelf wilt doen:

Domeinnaam registreren

Wanneer je nog geen website hebt en je wilt je boek in eigen beheer verkopen, is het handig om een geschikte domeinnaam te registeren. Je kunt kiezen om je website onder te brengen bij een format als Mijn Webwinkel. Daar is alles al voor je ingericht. Zelf heb ik gekozen om een website te bouwen met behulp van WordPress, omdat ik meer wil met mijn website dan alleen de verkoop van mijn boek. Je moet dan wel zelf een winkelmodule inbouwen, dat kost tijd en energie, dus begin op tijd!

Online betaalmethode

Natuurlijk wil je dat mensen ook kunnen afrekenen. Een veelgekozen betaalmethode in Nederland is iDeal. Ik heb gekozen voor Mollie, waarbij je diverse betaalmethodes kunt integreren op je website. Meer hierover vind je op de website van Mollie.

Verzendmethode

Je website is gebouwd, je betaalsysteem geactiveerd, maar natuurlijk moet je boek ook bij mensen thuis op de mat terecht komen. Dus zorg dat je verzendmateriaal in huis hebt. Veel boeken kunnen als brievenbuspakket verzonden worden. Ben je van plan om meerdere pakketjes te versturen? Dan is het handig om een account aan te maken. Zelf deed ik dit bij MyParcel. Je kunt ook kiezen voor een zakelijk account bij PostNL.

Centraal Boekhuis

Als je jouw boek in de boekhandel wilt hebben, is het handig om het te verspreiden via het Centraal Boekhuis, oftewel het CB. Hier kunnen alle boekhandels van Nederland jouw boek bestellen. Je verstuurt een deel van jouw voorraad naar het CB, die het vervolgens naar de boekhandels kunnen versturen. Hiervoor betaal je wel maandelijks abonnementskosten én een bedrag per besteld boek. Denk je een landelijke bestseller in handen te hebben is dit zeker de moeite waard, heb je een kleine oplage te verkopen, kan het je meer kosten dan dat het je oplevert.

De lokale boekhandel

Je kunt ook persoonlijk boekhandels benaderen of ze jouw werk in hun winkel op willen nemen. Trek de stoute schoenen aan, spreek je zenuwen streng toe, haal adem, stap de boekhandel binnen en vraag of ze het werk van lokale auteurs verkopen.
Boekhandels kunnen vervolgens op twee manieren jouw werk in de verkoop nemen:
1. De boekhandel koopt een deel van jouw boeken in tegen de boekhandelskorting. De boeken worden eigendom van de boekhandel.
2. Je levert jouw boek in consignatie. Dit betekent dat jij de eigenaar van jouw boeken blijft, als de boeken niet verkocht worden neem jij ze terug. Voordeel hiervan is dat de korting die je verleent vaak lager is.

Verkopen via bol.com

Veel mensen kopen tegenwoordig hun boeken natuurlijk via bol.com. Als jouw boek bij het CB ligt, kan bol.com jouw boek via het CB verkopen. Wil je jouw boek verkopen via bol.com, maar ligt jouw boek niet bij het CB? Je kunt er dan ook voor kiezen om zakelijk verkoper via bol.com te worden. Je houdt de boeken dan zelf in bezit en zorgt voor de verspreiding.

Marketingcampagne

Je boek aankondigenHet duurt niet lang meer voor jouw boek van de persen rolt. Je gaat nu naar dat grote moment toewerken. Dat betekent werk aan de winkel! Hartstikke goed dat je manieren hebt gevonden om jouw boek te verkopen, maar dan is het nu wel zaak dat de wereld ook weet dat jouw boek er is. Hoe doe je dat? Natuurlijk kun je ook hier weer helemaal zelf besluiten hoeveel aandacht je op je boek wilt vestigen. Een aantal tips:

Social Media

Wees actief op social media. We hebben het al eens eerder gehad over de doelgroep van jouw boek. Waar houdt deze doelgroep zich op? Op welke social media ga jij je richten met je boek? Zorg dat mensen er horen over jouw boek en nieuwsgierig worden. Wees zichtbaar. Bouw een netwerk op. Volg je boekenbloggers in het genre van jouw boek? Wie weet willen ook zij jouw boek recenseren en melden op hun kanalen.

Jouw eigen netwerk

Heb jij al een schare fans in jouw eigen achterban? Mooi! Dit zijn de mensen die kunnen zorgen voor mond-op-mondreclame. Als je jouw netwerk enthousiast maakt voor jouw boek, is de kans groot dat zij dit ook aan anderen vertellen.

Bedenk acties

Via jouw nieuwsbrief, website of social media kun je natuurlijk een leuke weggeefactie organiseren. Het vergroot je zichtbaarheid en jouw fans verdienen natuurlijk kans op een gratis boek!
Uiteraard kun je dit ook via andere kanalen doen. Als jouw boek een zakelijk thema aansnijdt, kun je bijvoorbeeld een consult of dienst verloten onder de kopers van jouw boek.

Lezingen en Presentaties

Heb jij een boek geschreven over een onderwerp wat jouw expertise is? Een prima mogelijkheid om aan te geven dat je ook lezingen en presentaties wilt geven. Je vergroot je naamsbekendheid en krijgt zo een grotere afzetmarkt voor jouw boek.

Pers

Heel belangrijk om jouw nieuws te verspreiden: de pers! Stel een persbericht op over het verschijnen van jouw boek en verspreid dit bericht tijdig. Bedenk welke pers past bij jouw boek. Lokale media vinden het vaak leuk om aandacht te besteden aan jouw boek. Nodig ze uit voor de boeklancering en verstuur een persbericht, geef aan dat je het heel tof zou vinden als zij aandacht willen besteden aan jouw boek.
Natuurlijk kun je ook een persbericht versturen aan de landelijke media of tijdschriften en vakbladen.

Organiseer een kraamfeest

Het is tijd voor een feestje! Zoals de eigenaresse van de lokale boekhandel mij op het hart drukte: je geeft je eerste boek maar één keer uit. Dat moet je vieren en  vergeet niet om daarvan te genieten. Dus organiseer een boeklancering. Nodig familie en vrienden uit, hang slingers op, blaas ballonnen op en vier een feestje. Je hebt keihard gewerkt en daar ga je nu van genieten! De boeklancering is het kraamfeest van jouw boek! Je vergeet natuurlijk niet om ook de (lokale) pers uit te nodigen op jouw feestje.

Je boek is klaar. De wereld wordt voorbereid. Houd de zenuwen in bedwang, even nog en jouw boek gaat de wereld in!

 

Dit is het deel 8 in de serie Uitgeven in eigen beheer. Iedere week wordt een nieuwe blog gepubliceerd over de diverse stappen in het schrijf- en uitgeefproces . Heb jij al iets geschreven, maar weet je niet hoe nu verder? Wil je iemand naar jouw tekst laten kijken? Gewoon even van gedachten wisselen? Kijk eens bij de diensten die ik aanbied of neem contact op voor de mogelijkheden. En vergeet niet deze serie blogs te volgen!

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.