Van manuscript naar boek: uitgeven in eigen beheer

Vandaag alweer deel 7 van de serie Uitgeven in eigen beheer – 10 stappen.  Vandaag laten we jouw manuscript veranderen in een boek. Voor we starten nog even de tien stappen die we in deze serie behandelen op een rij:

 1. De wens, de innesteling van een idee
 2. De start van een geheime reis
 3. Groeipijn
 4. Het boek krijgt vorm
 5. Op weg naar de geboorte
 6. Een veilig thuis
 7. Van manuscript naar boek
 8. De wereld voorbereiden op de komst
 9. De geboorte van een boek
 10. En nu: de wijde wereld in!

Vandaag behandelen we stap 7

Van manuscript naar boek

Het is zover. Jouw verhaal is af. Voor zover een verhaal af kan zijn. Je hebt je manuscript waarschijnlijk al vaak doorgelezen en bijgewerkt. Geschrapt, herschreven, informatie bijgevoegd. Je gaat nu toewerken naar het moment dat jouw manuscript een boek wordt. Wat is daarvoor nodig?

Laatste naloop van de tekst

Natuurlijk heb jij je manuscript al heel vaak herlezen. Heb je het ook al eens uitgeprint? Niet? Dan is dit het juiste moment. Print het volledige document en ga het rustig doorlezen. Op papier kijk je anders naar jouw tekst dan op een scherm. Pak een potlood en een bak koffie en ga je tekst rustig doorlezen. Zwarte Roze Wolk manuscriptHet is handig om ieder hoofdstuk twee keer door te lezen: één keer lees je het woord voor woord, om op zoek te gaan naar schrijffouten. De tweede keer lees je het in zijn geheel, om te zien of de zinnen goed lopen en om te zien of de woordvolgorde juist is. Hardop lezen kan hierbij heel nuttig zijn!
Vergeet bij deze stap je proeflezers niet! Laat nog iemand het volledige document op papier nalezen. Gedaan? Mooi, dan kun je nog weer even aan de slag, want de kans is groot dat je nog heel wat te wijzigen hebt.

De omslag voor je boek ontwerpen

Heb je iemand gevonden die jou kan helpen bij de omslag van jouw boek? Of heb je zelf de vaardigheden in huis om dit te doen? De omslag van je boek is ontzettend belangrijk. Je wilt de aandacht trekken, je wilt dat mensen jouw boek oppakken in de boekhandel of de cover van jouw boek aanklikken op het internet. Waar let je op bij de omslag?

Kleurstelling en lettertype

Welke kleuren horen bij jouw verhaal? Welke uitstraling wil je dat jouw boek heeft? De keuze van kleur en lettertype is heel bepalend voor de uitstraling van jouw boek.

Afbeelding

Wil je een foto op de omslag? Kies je voor een grafisch element of een illustratie? En wat wil je dan uitstralen? Past het bij de boodschap van jouw boek? Is het stoer en krachtig of lief en zacht?

Materiaal

Ga je voor softcover of een hardcover? En waarom? Zowel bij softcover als bij hardcover heb je weer allerlei opties om jouw cover op te laten vallen. Zo kun je letters laten opbollen, werken met verschillende materialen, etc. Wat heeft jouw boek nodig?

Tekst

Heel belangrijk voor je boek: de tekst op de achterzijde. Dit is de tekst waardoor mensen besluiten om jouw boek wel of niet te gaan lezen. Wat vinden mensen in jouw boek? Soms helpt het om eerst een lezersbelofte op papier te zetten en van daaruit de tekst op te bouwen. En kom je er zelf niet uit, vraag dan vooral hulp aan anderen. Je eigen boek aanprijzen kan heel lastig zijn.

ISBN-barcode

Als je boek in de boekhandel komt te liggen, is het noodzakelijk om een ISBN-barcode op de omslag op te nemen. Het is de code die je op praktisch ieder boek op de achterkant vindt. De gebruikelijke plek is rechtsonder. Je kunt deze barcode makkelijk via internet aanmaken, zelf deed ik dat hier.

Rug

Op de rug van je boek benoem je de naam van de auteur en de titel. Deze staat op Nederlandse boeken altijd in dezelfde richting, als jij in de boekhandel of voor je boekenkast je hoofd naar rechts kantelt, moet je de tekst kunnen lezen.

De opmaak van het binnenwerk

Als de cover klaar is, kun je aan de slag met het binnenwerk. Want ook het binnenwerk verdient een mooie opmaak. Mijn tip is om dit uit te besteden als je hier niet ervaren in bent. Een ervaren vormgever zorgt dat het er strak en netjes uitziet, maar heeft ook mooie ideeën wat betreft de opmaak van de hoofdstuktitels. Je boek wordt altijd als volgt ingedeeld:

 1. Franse titelpagina
 2. Titelpagina met naam auteur, boektitel en eventueel uitgeverij
 3. Colofon
 4. Eventueel een inhoudsopgave
 5. Start boek

Bestaat jouw boek met name uit tekst en laat je dit drukken in zwart-wit, dan heb je nog wel de mogelijkheid om in deze kleurstellingen de hoofdstukken op te maken. Zo heeft mijn vormgever een onderdeel van het omslagontwerp genomen en heeft daarmee de hoofdstukken aangekleed.

Tijd voor een proefdruk

Omslagontwerp klaar? Tekst mooi opgemaakt? Kloppen alle pagina’s? Is de nummering uit het voorwerk weg? Dan is het tijd voor een proefdruk! Heel spannend, maar ook ontzettend leuk. Met de proefdruk krijg je een goed beeld van hoe jouw boek er daadwerkelijk uit gaat zien.
De proefdruk is ook het moment om een allerlaatste kritische doorloop te doen. Lees nog eens je hele boek door, kom je nog fouten tegen? Let ook op vreemde woordafbrekingen, pagina’s met maar één regel of zinnen die op een vervelende plek worden onderbroken. Je kunt nu nog wat laatste aanpassingen doen.

Gefeliciteerd!

Geniet van dit moment, want jouw manuscript is een boek geworden. Dat verhaal wat jij hebt geschreven, dat ziet er nu totaal anders uit. Het heeft structuur gekregen, het is mooi uitgelijnd, het heeft een prachtig jasje gekregen. Als alles is gegaan zoals jij wilde, heb je nu een proefdruk in handen waarin jij jezelf terugziet. Dit is wat bij jou hoort, dit is jouw verhaal, dit is wat jij in je hoofd had. Een heel bijzonder gevoel! Natuurlijk weet inmiddels iedereen waar je mee bezig bent, maar nog even en dit boek gaat de wijde wereld in.

Dit is het deel 7 in de serie ‘Uitgeven in eigen beheer’. Iedere week wordt een nieuwe blog gepubliceerd over de diverse stappen in het schrijf- en uitgeefproces . Heb jij al iets geschreven, maar weet je niet hoe nu verder? Wil je iemand naar jouw tekst laten kijken? Gewoon even van gedachten wisselen? Kijk eens bij de diensten die ik aanbied of neem contact op voor de mogelijkheden. En vergeet niet deze serie blogs te volgen!

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.