Uitgeven in eigen beheer, stap 4: Het boek krijgt vorm

Deel 4 van de serie ‘Uitgeven in eigen beheer – 10 stappen’. Jouw verhaal is in grote lijnen af. Nog even de tien stappen op een rij:

    1. De wens, de innesteling van een idee
    2. De start van een geheime reis
    3. Groeipijn
    4. Het boek krijgt vorm
    5. Op weg naar de geboorte
    6. Een veilig thuis
    7. Van manuscript naar boek
    8. De wereld voorbereiden op de komst
    9. De geboorte van een boek
    10. En nu: de wijde wereld in!

    

  1. Vandaag behandelen we stap 4

   Het boek krijgt vorm

   Jouw boek in wording, jouw manuscript, is flink aan het groeien. Het is tof om jouw product steeds te zien veranderen en verbeteren. Mogelijk heb je de basis al af en heb je in grote lijnen duidelijk wat het eindresultaat zal zijn. De kunst is nu om dit te gaan verfijnen.

   Breng verdieping aan in je tekst

   Als je verhaal in grote lijnen op papier staat, is het de kunst om op zoek te gaan naar het kloppende hart van jouw tekst. Wat is de kern? Wat is datgene dat de lezer écht niet mag missen? Kijk of je de delen met jouw kernboodschap verder kunt verdiepen. Ga ook op zoek naar tekst die niet bij de kernboodschap past. Natuurlijk is er altijd een bepaalde ‘aankleding’ nodig, maar grote kans dat er ook stukken tekst zijn die niet per definitie iets toevoegen aan jouw verhaal. Lees je manuscript kritisch door en vul stukken aan waar je kernboodschap duidelijker kan.

   Zoek de juiste verhoudingen

   Zoals een kind in de zwangerschap langzaam de juiste verhoudingen aanneemt, is dit ook de bedoeling van jouw manuscript. Schrijven is schrappen. Dat klinkt als een cliché, en ja: het is een ontzettende open deur. Maar het is wel waar. Loopt een tekst niet lekker? Haal de eerste alinea eens weg. Hoe leest het verhaal nu? Vaak leidt je een verhaal onnodig in om in de schrijfflow te komen.
   evenwichtIk heb hele delen tekst uit mijn manuscript verwijderd. De ene keer tevreden knorrend, de andere keer met pijn in het hart. Toch leidt het uiteindelijk tot een beter eindresultaat, daar doe je dit allemaal voor! Denkend aan mijn kernboodschap moest ik ook flinke stukken extra schrijven. Je verhaal zoekt naar evenwicht, geef het een mooie balans.

   Op weg naar het uitgeven in eigen beheer

   Als we ons houden bij de oorsprong van deze blogserie, dan vergelijken we het tot stand komen en uitgeven van een boek met een zwangerschap. Je bent nu in een leuker stadium aanbeland. De eerste aanleg is geweest, de basis staat, de ergste kwaaltjes zijn achter de rug. De laatste loodjes laten nog even op zich wachten. Ga nu vooral zo door! Maak je boek zichtbaar. Schrijf erover, deel je proces op jouw socials, zorg dat mensen nieuwsgierig worden naar jouw boek.

   Volgende week gaan we in deel 5 verder met de oriëntatie op wat nodig is om van je manuscript een boek te maken. Natuurlijk kun je nu al rondspeuren op internet, als je niet aan het schrijven bent. Ideeën en inspiratie opdoen is heerlijk! Wie weet heb je daarna weer een flinke schrijfboost te pakken.

   Redactie

   Het is slim om in deze fase concreet aan de slag te gaan met redactie en proeflezers. Vorige week, in stap 3, heb ik je een aantal vragen gegeven die je aan jezelf kunt stellen. Wat zoek jij in een redacteur? Is de Nederlandse grammatica niet jouw sterkste kant en zoek je iemand die daar zeer kritisch naar kijkt? Wil je iemand die jouw schrijfstijl kritisch bekijkt, die iets vindt van de manier waarop je jouw verhaal hebt geschreven? Misschien is er iemand in jouw omgeving die het leuk vind om met je samen te werken. Ik vond iemand in mijn eigen netwerk die de redactie van mijn boek wilde doen. We hebben eerst op proef één hoofdstuk gedaan, om te zien of onze verwachtingen overeenkwamen.  Die samenwerking beviel zo goed, dat ze mijn hele boek (naar volle tevredenheid) heeft geredigeerd. Zelf ben ik vrij laat gestart met het redigeren. Ik geef je deze tip echter nu al. Het is namelijk heel prettig om de feedback uit eerder geredigeerde hoofdstukken mee te nemen in  je verdere werk.

   proeflezen en redactie

  2. Proeflezers

   Ook heel handig wanneer nog niemand jouw verhaal kent: op zoek gaan naar proeflezers. Natuurlijk kun je hier familie en vrienden voor vragen, maar je kunt ook een oproepje plaatsen op social media, op schrijverspagina’s, om op zoek te gaan naar proeflezers. Wees duidelijk in wat je van een proeflezer verwacht. Wil je ongezouten feedback? Vraag dan of jouw proeflezer in staat is om ongezouten feedback te geven. Weet dus aan wie je dit vraagt. Bedenk ook hoeveel meningen je over jouw boek wilt horen. Laat je mensen tegelijk lezen, of zoek je in iedere fase een nieuwe proeflezer?
   Zeker wanneer je fictie schrijft, zijn proeflezers heel prettig. Is je verhaal wel consistent? Heb je alles wel duidelijk genoteerd? Of heb jij bepaalde voorkennis in je hoofd die niet in het boek terugkomt, waardoor delen onduidelijk zijn?

   Genoeg werk te doen dus. Je hebt een prachtig doel voor ogen. Gaan!

  3. Dit is het deel 4 in de serie ‘Uitgeven in eigen beheer’. Iedere week wordt een nieuwe blog gepubliceerd over de diverse stappen in het schrijf- en uitgeefproces . Heb jij al iets geschreven, maar weet je niet hoe nu verder? Wil je iemand naar jouw tekst laten kijken? Gewoon even van gedachten wisselen? Kijk eens bij de diensten die ik aanbied of neem contact op voor de mogelijkheden. En vergeet niet deze serie blogs te volgen!
Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.