Uitgeven in eigen beheer, stap 3: Groeipijn

Dit is deel 3 in de serie ‘Uitgeven in eigen beheer – 10 stappen.’ We weten nu dat alles begint met een wens en dat daarna je boek voorzichtig aan zijn reis naar het ontstaan begint. Lees het gerust even terug! Nog even de tien stappen op een rij:

1. De wens, de innesteling van een idee
2. De start van een geheime reis
3. Groeipijn
4. Het boek krijgt vorm
5. Op weg naar de geboorte
6. Een veilig thuis
7. Van manuscript naar boek
8. De wereld voorbereiden op de komst
9. De geboorte van een boek
10. En nu: de wijde wereld in!

Vandaag behandelen we stap 3

Groeipijn

Je bent inmiddels al goed op weg met het uitwerken van jouw boek. In dit stadium heet jouw boek nog geen boek, maar een manuscript. Dit zal steeds verder uitgroeien. Mogelijk heb je de basis al af en heb je in grote lijnen duidelijk wat het eindresultaat moet zijn. De kunst is nu om dit te gaan verfijnen. Vandaag geef ik je wat nuttige tips en een hoop om over na te denken.

1. Wat wil je bereiken bij de lezer?

Loop jouw verhaal nog eens na. Wat is de boodschap die je wilt overbrengen met jouw verhaal? Waarom vind jij dat een ander dit moet lezen? Wat wil je dat de lezer er na die tijd over zegt? Welk gevoel moet de lezer aan jouw boek overhouden of wat wil je dat de lezer ervan leert? Noteer dit antwoord en lees daarna opnieuw je manuscript door. Is datgene wat je wilt overbrengen ook voldoende aanwezig? Zijn er stukken in het verhaal waar je boodschap scherper kan? Puntiger? Kun je bepaalde delen van je verhaal uitbouwen? Zijn er delen van jouw verhaal die, met de boodschap in je achterhoofd, geschrapt kunnen worden?

2. Deel je geheim met de wereld

boek aankondigen megafoonWat in deze fase een goede steun in de rug kan zijn, is het aankondigen van jouw boek. Je bent begonnen, je hebt de eerste hobbels overwonnen. Ben je nog steeds overtuigd dat je dit verhaal met de wereld wilt delen en dit boek wilt uitgeven (in eigen beheer)? Wacht dan niet langer en slinger jouw aankondiging de wereld in!

Zoals je in deel 1 en deel 2 kunt lezen, vergelijk ik de ontwikkeling van manuscript naar boek met een zwangerschap. De eerste fase is achter de rug. De opzet is er, de basis is klaar. Jouw verhaal, jouw manuscript kan gaan groeien. Doorzetten kan lastig zijn. Wat helpt er beter dan de toekomstige geboorte van jouw boek aankondigen? Nu weet iedereen dat het boek er komt. Zo kun je met anderen van gedachten wisselen, kunnen mensen je net even dat steuntje in de rug geven en wat mij enorm hielp: er is geen weg terug, de buitenwereld vraagt naar de voortgang.

3. Wat is jouw doelgroep?

In deze fase is het verstandig om over een aantal zaken na te denken. We hebben het al gehad over de boodschap die je met jouw boek wil overbrengen. Niet onbelangrijk is de vraag voor welke doelgroep je schrijft. Je hoeft niet naar de mond van je doelgroep te praten, maar het helpt wel om je verhaal nog eens kritisch na te lopen. Als je voor jongeren schrijft, zal je taalgebruik anders zijn dan wanneer je voor volwassenen schrijft. Kijk nog eens met die bril naar je boek!
doelgroep bepalenDaarnaast is het bepalen van je doelgroep ook belangrijk wanneer je straks je boek wilt gaan verkopen. Wie is jouw doelgroep? Zijn dat de mensen om jou heen, zijn dat zelfstandig ondernemers, jongeren die van fantasy houden? Vorm alvast een beeld van jouw doelgroep, dan kun je op onderzoek uit waar jouw doelgroep zich ophoudt. Als je uitgeeft in eigen beheer ben je ook zelf verantwoordelijk voor het vermarkten van je boek. Handig om te weten waar jouw boek het beste verkocht kan worden!

4. Kijk rond in jouw netwerk

Ga ook eens informeren of er mensen uit jouw netwerk zijn die je van dienst kunnen zijn. Bekend maken dat je een boek schrijft helpt daarbij, soms bieden mensen spontaan hun diensten aan. Denk na over de eisen die jij aan de tekst van je boek stelt. Een redacteur is een waardevolle aanvulling, naar mijn mening kan een boek niet zonder. Maar op welk niveau wil je dat iemand naar jouw boek kijkt? Wil je spellingscontrole? Wil je de grote verhaallijn laten controleren? Vind je het prettig dat iemand jouw verhaal aanscherpt? Welk bedrag heb je beschikbaar? Ga eens zoeken naar redacteurs, wat kunnen zij bieden? Past dat bij wat jij zoekt?

Werk aan de winkel. Niemand heeft gezegd dat je met uitgeven in eigen beheer achterover kunt leunen. Het is jouw proces, jij gaat dit doen! Volgende week weer nieuwe tips en ideeën in deel 4.

Dit is het derde deel in de serie ‘Uitgeven in eigen beheer’. Iedere week wordt een nieuwe blog gepubliceerd over de diverse stappen in het schrijf- en uitgeefproces . Heb jij al iets geschreven, maar weet je niet hoe nu verder? Wil je eens iemand naar jouw tekst laten kijken? Gewoon even van gedachten wisselen? Kijk eens bij de diensten die ik aanbied of neem contact op voor de mogelijkheden. En vergeet niet deze serie blogs te volgen!

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.