Uitgeven in eigen beheer in 10 stappen

Nu mijn boek Zwarte Roze Wolk vorm krijgt, hoor ik vaak: ‘Hoe heb je dat gedaan? Heb je gewoon je blogs gekopieerd en in een bestand geplakt en is dat het?’ Als het zo simpel was, dan was ik al klaar met het schrijven en uitgeven van het boek en dan lagen er nu dozen vol boeken in mijn huis om te versturen.  De geboorte van een boek valt prima te vergelijken met de geboorte van een baby. Als je bevalt van een wolk van een baby, zijn daar maanden aan vooraf gegaan, waarin dat prachtige wonder is gevormd. Zo is dat ook met een boek. Het begint allemaal met een idee, een concept, en eindigt in de geboorte van een boek. Het boek dat uiteindelijk de wijde wereld ingaat. Ik neem je de komende weken mee in dat proces aan de hand van 10 stappen.

Uitgeven in eigen beheer – 10 stappen

 1. De wens, de innesteling van een idee
 2. De start van een geheime reis
 3. Groeipijn
 4. Het boek krijgt vorm
 5. Op weg naar de geboorte
 6. Een veilig thuis
 7. Van manuscript naar boek
 8. De wereld voorbereiden op de komst
 9. De geboorte van een boek
 10. En nu: de wijde wereld in!

In deze eerste blog neem ik je mee in stap 1.

1. De wens, de innesteling van een idee

Als kind droomde ik er al van om op een dag een boek te schrijven. Dat leek me ontzettend gaaf. Waar anderen droomden van stoere beroepen, heldhaftige verhalen en grootste toekomsten, droomde ik van een huisje aan het water, waar ik midden in de natuur zeeën van tijd had om een boek te schrijven. In dezelfde periode geloofde ik ook in een prins op het witte paard en in leven van de lucht. De kinderdromen maakten in de pubertijd plaats voor een innerlijke criticus, die zeer luid verkondigde dat alles wat ik schreef slecht was. Hierdoor vernietigde ik alles wat ik in die periode schreef aan gedichten en verhalen, achteraf doodzonde. Ik liet het idee dat ik kon schrijven los en het was me inmiddels ook wel duidelijk dat het huisje in het bos geld kostte en dat leven van de lucht tóch vrij ingewikkeld was.

dromen over schrijvenSchrijven bleef ik wel en heel diep van binnen bleef ik dromen. In juni 2017 startte ik mijn blog Zwarte Roze Wolk en gaandeweg het schrijven over de problemen in de zwangerschap, de angst voor het verliezen van ons kind, de wolk van een baby en uiteindelijk het verlies van ons mooiste meisje, ontstond een idee. Ik wilde dit verhaal opschrijven, omvormen tot een boek en uitgeven in eigen beheer, dat leek me fantastisch.

Uitgeven in eigen beheer, waarom?

Terwijl het zaadje van het boek geplant was, wist ik al heel snel dat ik het boek wilde uitgeven in eigen beheer. Waarom? Hier zijn een paar simpele redenen voor het uitgeven van je boek in eigen beheer:

 • Het volledige boek is jouw product
 • Je wilt niet ‘leuren’ met je verhaal
 • Je gelooft voldoende in jouw verhaal
 • Klein of groots, jij bepaalt
 • Een uitdaging is aan jou wel besteed

Ik zal eerlijk zijn: toen ik begon had ik geen idee dat het zóveel werk was. Daar komt dan ook direct de vergelijking met een zwangerschap om de hoek. De wens is er, maar je hebt geen flauw idee hoe het is om zwanger te zijn. Je hebt positieve verhalen gehoord, je hebt negatieve verhalen gehoord. Maar de wens is groot en je houdt het eindresultaat voor ogen. Vol enthousiasme spring je in het diepe: laat maar komen die zwangerschap. En in dit geval: laat maar komen dat boek.

De start van een boek

Hoe begin je met het schrijven van een boek? Het idee is er, je wilt heel graag dat boek in handen hebben. In het diepste geheim gaat jouw idee zich ontwikkelen. Er ontstaat een concept. Wat wil je schrijven? Gedichten, een levensverhaal, fantasy, een roman. Wat je schrijft, maakt niet uit. Je hebt een idee en dat ga je ontwikkelen. Zet die eerste letters op papier! Al die onsamenhangende gedachten en ideeën zijn waardevol; groeien, schaven en schrappen gebeurt pas in een later stadium.

Voor mij betekende dit inderdaad mijn blogs kopiëren en plakken, dat was het allereerste begin. Dit was nog lang geen boek, het was een verzameling teksten, waar nog heel veel aan moest gebeuren. Zonder dat iemand het wist begon daar mijn boek. Het zaadje was geplant en uitgegroeid tot een vruchtbaar idee dat zich langzaam zou ontwikkelen tot boek.

Een idee krijgt vorm

Na het besluit om mijn blogs om te vormen tot een prettig leesbaar boek, volgde voor mij al vrij snel het besluit om dit boek uit te geven in eigen beheer. Mijn grootste drijfveer was niet de beste, mijn innerlijke criticus was als de dood om afgewezen te worden door een uitgever. Stel je voor: een keiharde afwijzing van mijn verhaal, dat voelde als een keiharde afwijzing van mijn dochter. Uiteraard was mezelf beschermen voor afwijzing niet de enige drijfveer. Ik ben een controlfreak eersteklas, mijn manuscript -toch een beetje mijn kindje- uit handen geven, vond ik geen prettige gedachte. Ik wil me overal mee bemoeien. Daarnaast leek het me heel gaaf om aan het einde van het proces een boek in handen te hebben waar ik, samen met mensen uit mijn persoonlijke netwerk, aan heb gebouwd.

Dit is pas het begin van een boek. Het idee is er. De eerste stappen zijn gezet. Maar de opzet van een manuscript, dat is nog lang geen boek. Het moet gaan groeien, vorm krijgen, de juiste verhoudingen zoeken. Alles moet klaargemaakt worden voor het moment dat je deze droom daadwerkelijk in handen hebt. Volgende week meer daarover in deel 2: de start van een geheime reis.

Dit is het eerste deel in de serie ‘Uitgeven in eigen beheer’. Iedere week wordt een nieuwe blog gepubliceerd over de diverse stappen in het schrijf- en uitgeefproces . Heb jij al iets geschreven, maar weet je niet hoe nu verder? Wil je graag iemand naar jouw tekst laten kijken? Wil jij jouw levensverhaal op papier zetten? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden en volg deze serie blogs!

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.