Uitgeven in eigen beheer stap 2: een geheime reis

Vandaag deel 2 in de serie ‘Uitgeven in eigen beheer in 10 stappen’. Vorige week behandelden we de eerste stap. Nog even de tien stappen op een rij:
1. De wens, de innesteling van een idee
2. De start van een geheime reis
3. Groeipijn
4. Het boek krijgt vorm
5. Op weg naar de geboorte
6. Een veilig thuis
7. Van manuscript naar boek
8. De wereld voorbereiden op de komst
9. De geboorte van een boek
10. En nu: de wijde wereld in!

Vandaag behandelen we stap 2:

De start van een geheime reis

In de eerste blog hebben we het gehad over de wens, het idee om te starten met een boek. Daarvoor geldt het meest simpele advies: begin gewoon! Niet wachten, geen excuses bedenken, er is geen reden om jouw boek niet te schrijven. Je hoeft niets uit te geven, maar misschien heb je straks wel een prachtig verhaal in handen voor jezelf. Uitgeven in eigen beheer betekent dat je het zelf zo groot kunt maken of zo klein kunt houden als je zelf wilt. Nog even
teruglezen? Ga hier naar stap 1.

Je excuses zijn overboord gegooid, de eerste letters op papier gezet. Een idee is geboren. Je hebt het nog aan niemand vertelt, jouw verhaal is in het geheim begonnen aan zijn reis. Langzaam krijgt het wat vorm. Letters rijgen zich aaneen, woorden vormen zinnen, zinnen vormen alinea’s en voor je het weet staat er een hoofdstuk op papier. Het is allemaal nog ruwe opzet. Het uiteindelijke resultaat zal er totaal anders uitzien dan
datgene wat er nu op papier staat, maar dat geeft niet. Dit is waar het begint, dit is mogelijk de start van jouw boek.

boek schrijven met kopje thee
Schrijf dat boek!

In deze blogserie vergelijken we de weg naar de geboorte van een boek met de zwangerschap. Je staat nog helemaal aan het begin. Jouw boek begint met een verhaal, met die eerste woorden op papier. Je weet nog niet hoe het eindresultaat er straks uitziet, maar hier begint het. Je boek gaat in de komende tijd groeien, vorm krijgen, een ruggengraat, een kloppend hart. Straks gaat je verhaal leven.

Kwaaltjes

Een zwangerschap gaat niet vanzelf en verloopt niet altijd vlekkeloos. Vol goede moed keek je uit naar de zwangerschap, maar de eerste kwaaltjes worden zichtbaar. Je bent ontzettend moe en misselijk en sleept je door de dagen heen. Zo kan het je ook vergaan met de weg naar jouw boek. Nadat ik zelf alle blogs voor Zwarte Roze Wolk verzameld had, structuur aan had gebracht in het geheel en ik daarna zag wat er nog moest gebeuren, zakte de moed me in de schoenen. Dit was nog lang geen boek. Vermoeid werkte ik door. Ik hield me vast aan de gedachte dat ik het ook zou kunnen, dat er echt een boek uit tevoorschijn zou komen, maar dat ik nog een aantal maanden werk te verzetten had. Geef dus niet op, maar zet door! Ik vond het overigens ook heel prettig om de website van Schrijven Online te volgen voor de nodige schrijftips. Ook hun magazine is een aanrader!

Vooruitkijken naar het uitgeven van jouw boek

In dit stadium kan het zinvol zijn om op zoek te gaan naar manieren om jouw boek straks uit te geven. Je mag gaan dagdromen. Stel jezelf de volgende vragen eens:Schrijftips

  • Hoe gaat jouw boek er straks uitzien?
  • Hoe wil je het vormgeven?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Wat kun je zelf?
  • Wil je het boek alleen laten drukken en zoek je zelf naar een vormgever en redacteur of wil je toch ergens meerdere diensten afnemen?
  • Welke investering kun je zelf doen?
  • Ga je voor een oplage of voor Printing on Demand?
  • Welke doelgroep heb je voor ogen?

Denk vast na over de kosten die je wilt maken. Uitgeven in eigen beheer betekent zelf een investering doen vóór jij je boeken verkoopt. Misschien is Printing on Demand wat voor jou? Of heb je al een platform waardoor je zeker weet dat je meerdere boeken gaat verkopen? Ook dan is er veel verschil in mogelijkheden qua oplage. Kijk vooral veel rond op internet. In een later stadium, wanneer je duidelijk hebt wat je ongeveer wilt, kun je offertes gaan opvragen. Nu kijk je vooral welk bedrijf de diensten biedt die jij nodig hebt. Ik ben in deze fase mijn zoektocht begonnen. Zo werd mijn boek al wat concreter. Dat hielp me om door te zetten, om vol te houden, om te blijven dromen. Vergeet niet dat je ondertussen vooral rustig verder moet schrijven, laat je creativiteit stromen. Volgende week zetten we in deel 3 weer nieuwe stappen.

Dit is het tweede deel in de serie ‘Uitgeven in eigen beheer’. Iedere week wordt een nieuwe blog gepubliceerd over de diverse stappen in het schrijf- en uitgeefproces . Heb jij al iets geschreven, maar weet je niet hoe nu verder? Wil je eens iemand naar jouw tekst laten kijken? Wil jij jouw levensverhaal op papier zetten? Kijk eens bij de diensten die ik aanbied of neem contact op voor de mogelijkheden. En vergeet niet deze serie blogs te volgen!

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.