Op zoek naar een drukker: uitgeven in eigen beheer deel 5

We zijn halverwege. Hier is deel 5 van de serie ‘Uitgeven in eigen beheer – 10 stappen.’ Voor we weer aan de slag gaan nog even de tien stappen op een rij:

 1. De wens, de innesteling van een idee
 2. De start van een geheime reis
 3. Groeipijn
 4. Het boek krijgt vorm
 5. Op weg naar de geboorte
 6. Een veilig thuis
 7. Van manuscript naar boek
 8. De wereld voorbereiden op de komst
 9. De geboorte van een boek
 10. En nu: de wijde wereld in!

Vandaag behandelen we stap 5

Op weg naar de geboorte

Gefeliciteerd! We zijn halverwege het proces. Dit is een tiendelige blogserie. Dat betekent dat we vandaag een mooie mijlpaal bereiken. Een goed moment om terug te blikken op wat je al bereikt hebt. En natuurlijk een perfect moment om vooruit te kijken naar de geboorte van jouw boek!

In deze blogserie vergelijken we het schrijven en uitgeven van jouw boek met een zwangerschap. Op dit moment zijn we halverwege. Een moment waarop er geëvalueerd wordt, vandaag gaan we ons boek in wording aan een kritische controle onderwerpen. Gaat het allemaal nog goed met ons kind-in-wording?

Even evalueren

Je bent al een heel eind op weg. Jouw boek begon als een idee, een wens waar je mee aan het werk bent gegaan. Daar heb je de grootste en belangrijkste stap gezet. Het boek mag er komen. Langzaam ontstond het verhaal, je hebt alle tekst op papier gezet en bent daarna gaan schaven en vormen. Je hebt nagedacht over de doelgroep voor je boek, hebt nog eens kritisch naar je boek gekeken met de doelgroep in jouw achterhoofd en hebt je verhaal bijgewerkt. Inmiddels weet je wat de kernboodschap is en je bent op zoek gegaan naar de juiste verhoudingen in jouw verhaal. Je hebt de wereld verteld dat jouw boek in de maak is. En je bent alvast gestart met een onderzoek naar redacteur en proeflezers. Kortom: je bent lekker bezig! Vandaag gaan we kijken wat er verder nodig is.

Op zoek naar een drukker: tips en trucs

boek drukkenJe bent op een eerder moment al op zoek gegaan naar geschikte drukkerijen. Je hebt een wensenlijstje gemaakt met wat deze drukker jou moet kunnen bieden. Dit is het juiste moment om bij een aantal drukkerijen te informeren naar prijzen en mogelijkheden. Een aantal tips en trucs:

 • Vraag papiersoorten op. Papier moet je voelen, papier moet je beleven. Je moet jouw toekomstige boek voelen. Wat is de uitstraling van het papier? Hoe voelt het? Wat is de kwaliteit? Snuffel eraan!
 • Wil je een softcover of een hardcover? Dit is van belang voor het drukken van jouw boek en voor de kosten.
 • Heb je al een idee van de oplage die je straks gaat bestellen? Als je kiest voor Printing On Demand (het boek wordt geprint op bestelling) is het goed om je te verdiepen in de kwaliteit. Dit geldt ook voor een druk in oplage, maar bij POD schijnen de verschillen behoorlijk te zijn. Vraag dus proefexemplaren op of spreek af dat je vrijblijvend een proefdruk van jouw eigen boek mag maken.
 • Oriënteer je op diverse partijen. Vraag bij diverse partijen offertes op. Kijk welke partij het beste past bij jouw wensenlijstje. Wat biedt deze partij naast het drukken?
 • Kijk goed wat er bij de prijs inbegrepen zit. Een goedkope drukkerij kan zo ineens toch veel geld kosten, omdat er veel bijkomende kosten zijn, die bij een andere partij misschien al bij de prijs inbegrepen zijn.
 • Naast het opvragen van informatie is het ook prettig om korte lijnen te hebben met de drukker. Hoe is de communicatie tussen jou en het bedrijf? Hoe gaan ze straks te werk? Neem dit mee in je keuze voor een drukker.

Ik twijfelde na mijn zoektocht tussen twee partijen: Boekengilde en Pumbo. Ik ben met Boekengilde in zee gegaan. Dit vanwege een stukje regiogebondenheid, kleinschaligheid, ervaringen van anderen, hele korte lijnen en een prettige communicatie. Daarnaast kun je bij hen eventueel extra diensten afnemen. Ik heb daar niet voor gekozen, maar het is dus prettig dat je jouw pakket kunt uitbreiden wanneer dit nodig blijkt.

Jouw manuscript

Schrijf ondertussen vooral door. Heb je al een redacteur gevonden? En heb je al een hoofdstuk laten redigeren? Hopelijk heb je prettige feedback gehad en heeft het je een positieve boost gegeven in jouw schrijfproces. De klik met je redacteur is van groot belang. Als het niet prettig voelt, geef dit dan eerlijk aan. Kijk of je er iets aan kunt doen, of ga toch op zoek naar een andere redacteur.

Vooruitkijken

Je bent al halverwege. Je verhaal is nog steeds een manuscript, maar door alle acties die je onderneemt ben je al een flink eind op weg naar de geboorte van jouw boek. Neem af en toe een moment van rust, zodat je kunt zien wat je al bereikt hebt. Je gaat er iets prachtigs van maken!uitrusten en terugkijken
Volgende week gaan we verder. Dan heb jij je oriëntatie op de drukkerijen afgerond en heb je de offertes en het proefpapier in huis. Dan gaan we nadenken over de financiële afwikkeling en over wie je uitgever is bij het uitgeven in eigen beheer. Tot volgende week!

 

Dit is het deel 5 in de serie ‘Uitgeven in eigen beheer’. Iedere week wordt een nieuwe blog gepubliceerd over de diverse stappen in het schrijf- en uitgeefproces . Heb jij al iets geschreven, maar weet je niet hoe nu verder? Wil je iemand naar jouw tekst laten kijken? Gewoon even van gedachten wisselen? Kijk eens bij de diensten die ik aanbied of neem contact op voor de mogelijkheden. En vergeet niet deze serie blogs te volgen!

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.