De geboorte van een boek

Deze tiendelige serie bereikt bijna het einde. Maar nog niet helemaal, want vandaag gaan we het hebben over het állerbelangrijkste moment in dit hele proces. Hier heb je al die maanden naartoe geleefd, reikhalzend naar uitgekeken. Hier heb je keihard voor gewerkt. Vandaag gaan we het namelijk hebben over de geboorte van jouw boek! Nog even alle stappen op een rij:

 1. De wens, de innesteling van een idee
 2. De start van een geheime reis
 3. Groeipijn
 4. Het boek krijgt vorm
 5. Op weg naar de geboorte
 6. Een veilig thuis
 7. Van manuscript naar boek
 8. De wereld voorbereiden op de komst
 9. De geboorte van een boek
 10. En nu: de wijde wereld in!

En zo zijn we inmiddels bij stap 9

De geboorte van je boek

Het meest speciale moment is aanstaande. Je hebt alles gedaan wat je moest doen. Heb jij je al gerealiseerd hoeveel werk je in de achterliggende maanden hebt verzet? Waarschijnlijk heb je jezelf een hoop nieuwe vaardigheden aangeleerd. Zo verging het mij in elk geval wel. Een flinke, maar heel leerzame, rollercoaster.

Vandaag kijken we heel even terug naar wat je allemaal gedaan hebt in dit hele traject:

 • Je hebt geschreven, geschrapt, herschreven, bijgeschaafd en gecontroleerd, totdat je tevreden was over de teksten van je boek.
 • Je bent opzoek gegaan naar een redacteur en hebt beslissingen genomen over de vormgeving van je boek.
 • Jouw boek heeft een prachtig jasje gekregen, waarmee het zijn eigen, unieke karakter kan uitdragen.
 • Je hebt een zoektocht volbracht naar de juiste drukker voor jouw boek.
 • Je hebt een ISBN aangevraagd, je hebt jezelf als uitgever aangemeld bij het Commissariaat van de Media en misschien heb jij jezelf wel ingechreven bij de Kamer van Koophandel.
 • Misschien heb je wel een website gebouwd, een webwinkel om je boek te verkopen, je hebt een oriënterende tocht gewandeld op zoek naar de beste verkoopmogelijkheden, passend bij jouw boek.
 • De PR-machine is door jou opgestart, je hebt een persbericht geschreven en bent gestart met het aankondigen van jouw boek.

Je mag dus heel tevreden terugkijken op een enerverende tijd. Je hebt keihard gewerkt om een boek op de wereld te zetten, de geboorte van jouw boek is een feit! Maar natuurlijk stopt het hier niet.

Het ontmoeten van je boek

Ik vond het heel wat. De ochtend dat ik hoorde dat mijn boeken geleverd werden, hield ik het niet meer van de spanning. Zoals een bekend kinderliedje zegt ‘Vol verwachting klopt ons hart.’ En niet alleen vol verwachting, ik was bloednerveus. Er kwam die ochtend geen werk uit mijn handen, het enige wat ik deed was door de woonkamer ijsberen. Gelukkig werd ik niet al te lang in spanning gehouden, al snel reed er een vrachtwagen voor. De chauffeur vroeg wat voor pakketje ik verwachtte, want hij was niet degene die deze ochtend zijn vrachtwagen had geladen. ‘Een paar dozen met boeken’ antwoordde ik. Een paar minuten later reed hij een pallet vol dozen ons huis in. ‘Nou, veel leesplezier dit weekend!’ riep hij bij wijze van afscheid. Ik geloof niet dat hij doorhad dat al die dozen vol zaten met exemplaren van één en hetzelfde boek. Ik deed de deur achter hem dicht en stond daar in mijn eentje keihard te grijnzen. Bij het bekijken van al die dozen realiseerde ik me voor de allereerste keer dat ik een boek geschreven had! Kortom: maak er een moment van en geniet ervan! Uiteraard heb ik gewacht tot manlief thuis was, om samen in een feestelijk moment de boeken te onthullen. Ik verzeker je: niets wat die trotse grijns nog van mijn gezicht kreeg.

De laatste puntjes op de i

Alles is voorbereid. Waarschijnlijk zit je nog midden in de voorbereidingen van je boeklancering. Maak er een mooi en gedenkwaardig moment van. Je geeft je boek uit in eigen beheer, jij bent degene die dit kunstje geflikt heeft. Vergeet niet om daarvan te genieten!

Loop alles nog een keer na. Heb je alle persberichten verstuurd? Weet iedereen die betrokken is bij de boeklancering wat er moet gebeuren? Heb je alle verzendmaterialen in huis? Test je website en betaalsystemen nog een keer, zodat je (bijna) zeker weet dat het bestellen straks soepel verloopt.

Interviews

Nu je persbericht is verstuurd, heb je kans dat je benaderd wordt door de pers. Je kunt zomaar een telefoontje krijgen of je bereid bent om een interview te geven. Houd hier dus tijd voor vrij in de laatste weken! Denk er ook over na wat jij precies wilt dat andere mensen horen of lezen over jouw boek. De pers is namelijk heel belangrijk om meer mensen in aanraking te laten komen met jouw werk. Koester de pers dan ook. Denise Hulst, auteurscoach, heeft daar een leuke blog over geschreven ‘Waarom vrijen met de pers de moeite waard is’.

De boeklancering

Wat was het een mooie feestje, mijn boeklancering. Wat een bijzonder moment! Vooraf werd het me meermaals door andere auteurs op het hart gedrukt: vergeet niet te genieten, je lanceert maar één keer je eerste boek. Bedeesd knikte ik ja, maar ik vroeg me af of ik er wel echt van zou kunnen genieten, zo vol zenuwen zat ik. Tot het zover was. Alles was tot in de puntjes geregeld, alles klopte en de mensen stroomden de zaal binnen. Ik zag al die gezichten afwachtend naar mij kijken en al snel leek iedereen geboeid door mijn verhaal. En daar viel alles van me af. Al die mensen namen de moeite om naar mijn verhaal te luisteren! Ik vond het heel bijzonder. Ik heb deze avond van iedere seconde genoten en wat was het een bijzondere ervaring. Al die mensen in de rij voor de signeertafel: heel even voelde ik me een artiest van groots formaat. De volgende dag ben ik weer met twee voetjes keurig op de grond gaan staan overigens, maar die ene avond heb ik onbeschaamd genoten!

PR ná de boeklancering

Het verkopen van je boek houdt natuurlijk niet op bij de boeklancering, net als de opvoeding van je kind niet direct stopt na de geboorte. Na die tijd zal je nog flink je best moeten doen. Daarover volgende week meer. Maar geniet nu eerst maar even van de boeklancering. Je hebt het geflikt. Je boek staat op de wereld. Gefeliciteerd.

 

Dit is het deel 9 in de serie Uitgeven in eigen beheer. Wekelijks wordt een nieuwe blog gepubliceerd over de diverse stappen in het schrijf- en uitgeefproces . Heb jij al iets geschreven, maar weet je niet hoe nu verder? Wil je iemand naar jouw tekst laten kijken? Gewoon even van gedachten wisselen? Kijk eens bij de diensten die ik aanbied of neem contact op voor de mogelijkheden. En vergeet niet deze serie blogs te volgen!

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.