De financiën op orde: uitgeven in eigen beheer

Vandaag deel 6 van de serie Uitgeven in eigen beheer – 10 stappen, waarin we de financiën eens nader gaan bekijken. Voor we starten nog even de tien stappen die we in deze serie behandelen op een rij:

 1. De wens, de innesteling van een idee
 2. De start van een geheime reis
 3. Groeipijn
 4. Het boek krijgt vorm
 5. Op weg naar de geboorte
 6. Een veilig thuis
 7. Van manuscript naar boek
 8. De wereld voorbereiden op de komst
 9. De geboorte van een boek
 10. En nu: de wijde wereld in!

Vandaag behandelen we stap 6

Een veilig thuis

Als je de eerdere blogs in deze serie al gelezen hebt, weet je inmiddels dat we het uitgeven van een boek vergelijken met een zwangerschap. We zijn hard op weg naar de geboorte van het boek. Er is al veel werk verzet om een mooi boek tot stand te brengen, maar bij de geboorte van een boek komt meer kijken. Zoals je in je zwangerschap zorgt dat je huis op orde is, zo zorg je er in dit proces voor dat jouw boek onder de juiste omstandigheden ter wereld komt. Dus wat breng jij op orde voor de geboorte van jouw boek?

Hoe zit het met de financiën?

Een boek uitgeven in eigen beheer betekent zelf een oplage inkopen en die vervolgens verkopen. Hiervoor is het van belang dat je weet hoeveel concrete euro’s je wilt investeren. Wil je serieus aan de slag met jouw boek op de markt brengen? Maak dan een goed financieel overzicht:

 • Welke kosten maak je in het schrijfproces? Denk hierbij aan de kosten voor een redacteur en de kosten voor vormgeving.
 • Welke kosten ben je per boek kwijt aan het drukken van je boek? Kijk hierbij goed naar het verschil in kosten bij diverse oplages.
 • Welke kosten maak je bij het op de markt brengen van je boek? Denk hierbij onder andere aan het aanvragen van een ISBN, maar ook aan de kosten van verzendmateriaal en promotiemateriaal.

Wanneer je de kosten in beeld hebt, kun je ook de prijs van je boek gaan bepalen.

Je boek op de markt brengen via crowdfunding

Er is, naast zelf een investering doen, ook nog een andere manier om de financiën rond te krijgen. Je kunt gebruik maken van crowdfunding middels een platform als Kickstarter of Voordekunst. Bij crowdfunding levert een groot publiek een kleine bijdrage per persoon. Dit is uiteraard gelijk een promotietour voor je aankomende boek! Bij crowdfunding geef je mensen doorgaans wel iets in ruil voor hun donatie. Zo kun je hen na publicatie dus een boek verstrekken, of bij kleinere donaties een e-book. Meer informatie over je boek crowdfunden vind je hier. Naast crowdfunden kun je in een beperkte periode voor de boekpublicatie jouw boek alvast laten bestellen door jouw achterban. Mensen bestellen en betalen het boek, jij hoeft het alleen nog te verzenden zodra je de boeken binnen hebt. Zo heb je ook alvast een indicatie voor het aantal boeken dat je moet bestellen.

Het juiste bed voor jouw boek

Je hebt al wat offertes opgevraagd bij drukkerijen die jou aanspreken. Je hebt inmiddels in beeld welke diensten zij leveren en welke kosten je maakt. Ga een keuze maken met wie je een samenwerking aan wilt gaan. Twijfel je nog? Maak een lijstje met wat jij belangrijk vindt en ga bij deze punten per drukkerij plussen en minnen. Zo krijg je in beeld wat de doorslag geeft. Nog minpunten waar je meer informatie over wilt? Bel de drukkerijen en vraag naar de mogelijkheden. Vertel dat je met ze in zee wilt, maar dat je bij een andere drukkerij een mogelijkheid hebt gezien die zij niet bieden. Wie weet welke opties daaruit voortvloeien.

Daarnaast is het tijd om na te denken via welke kanalen jij je boek wilt verkopen. Ga je een website bouwen? Gebruik je jouw social media kanalen voor de verkoop? Wil je in de boekhandel terechtkomen? En zo ja, welke boekhandels ga je benaderen?  Denk na over het bed waar jij je boek in terecht wilt laten komen.

boek in gespreid bedje

Even langs de Kamer van Koophandel

Uitgeven in eigen beheer kan groots zijn, maar ook heel klein blijven. Je hoeft je niet in alle gevallen te schrijven bij de Kamer van Koophandel, maar dit kan in een aantal gevallen wel verstandig zijn. Breng je één keer in kleine oplage een boek uit, dan is dit vaak niet nodig. De Kamer van Koophandel hanteert een drietal criteria voor een onderneming:

 1. Je levert goederen of diensten
 2. Je vraagt hier meer dan een symbolische vergoeding voor
 3. Je neemt deel aan het economische verkeer

Daarnaast hanteren ze nog een aantal indicatoren, waaruit kan blijken of je wel of geen onderneming hebt. Deze indicatoren zijn de investeringen die je doet, de regelmaat waarmee je de werkzaamheden uitvoert, het aantal opdrachtgevers waar je voor werkt en de mate van zelfstandigheid die je hebt. Ik heb ervoor gekozen me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit heb ik gedaan vanwege het freelance tekstschrijven. Daarnaast ben ik vanwege het uitgeven van mijn boek direct geregistreerd als uitgeverij. Nadeel? Je bent ook btw-plichtig en krijgt er dus de hele administratieve rompslomp van een onderneming bij.
Geef je een boek uit naast je reguliere baan, geef de verdiensten dan wel aan bij de belastingdienst als inkomsten uit overige werkzaamheden.
Van belang dus om vanaf het begin een goed overzicht van je financiën bij te houden!

Een boek uitgeven is hard werken

Een boek uitgeven is meer dan een boek schrijven. Het schrijfproces ga je binnenkort afsluiten, je gaat bezig met de laatste loodjes. Toch hoort dit er allemaal bij. En houd jezelf voor ogen dat je na dit hele proces ontzettend veel nieuwe dingen geleerd hebt! Je hebt niet alleen een boek geschreven, maar door het uitgeven in eigen beheer ben je ondernemer geworden. balans zoekenEn ondernemers zijn duizendpoten. Als ondernemer ben je administrateur, organisator, secretaresse, marketeer, planner, accountant, enzovoort. Kortom: na dit hele project kun jij heel veel vaardigheden op jouw lijstje bijschrijven! En dan zou je bijna vergeten dat je ook nog auteur bent geworden. Hoe gaaf is dat?

Dit is het deel 6 in de serie ‘Uitgeven in eigen beheer’. Iedere week wordt een nieuwe blog gepubliceerd over de diverse stappen in het schrijf- en uitgeefproces . Heb jij al iets geschreven, maar weet je niet hoe nu verder? Wil je iemand naar jouw tekst laten kijken? Gewoon even van gedachten wisselen? Kijk eens bij de diensten die ik aanbied of neem contact op voor de mogelijkheden. En vergeet niet deze serie blogs te volgen!

Tagged , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.